DIGG - Myndigheten för digital förvaltning

En webbplats om e-legitimation, e-underskrift och din säkerhet.

  • Start /
  • Nyheter /
  • Polisen samarbetar med bankerna mot bedrägerier

Polisen samarbetar med bankerna mot bedrägerier

Senast ändrad: 2018-05-21

Polisen och Sveriges största banker samlar nu sina krafter för att stärka medvetenheten hos bankkunderna. Förutom upplysning i polisens och bankernas kanaler, intensifieras samarbetet kring säkerhetslösningar.

En särskild typ av telefonbedrägerier har dykt upp det senaste året, där du som bankkund är bedragarnas måltavla. Bedragaren tar kontakt med dig via telefon och utger sig för att vara till exempel från banken eller från en myndighet. Bedragaren påstår ofta att det är bråttom och anger olika skäl till att du ska använda ditt BankID, din bankdosa eller dina koder. I samma ögonblick som du gör det kan bedragaren börja tömma dina konton.

Polisen samarbetar med bankerna

– Du kan skydda dig genom att aldrig lämna ut dina personliga koder eller kontouppgifter och genom att aldrig använda BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Du lämnar ju inte ut dina hemmanycklar till någon bara för att personen påstår sig vara reparatör, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter, till polisen.se.

Internet används vid i princip alla bedrägerier som sker i dag. Antalet anmälda bedrägeribrott har fördubblats på några år och ligger i dag på över 200 000 per år. Alla myndigheter och organisationer drabbas.

Hela nyheten på Polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster