DIGG - Myndigheten för digital förvaltning

En webbplats om e-legitimation, e-underskrift och din säkerhet.

Komma igång

Senast ändrad: 2018-05-17

Hur skaffar jag en e-legitimation?

I dag finns det tre e-legitimationer för dig som privatperson att välja bland: BankID, AB Svenska Pass och Freja eID+. Alla tre är godkända för användning i myndigheternas e-tjänster.

AB Svenska Pass och Freja eID+ kräver att du är folkbokförd i Sverige och för BankID måste du vara kund i en av bankerna som utfärdar den e-legitimationen. De flesta har en åldersgräns och alla kräver också att du har tillstånd av en vårdnadshavare om du är under 18.

Läs mer hur du gör under Skaffa e-legitimation.

Vilken e-legitimation ska jag ska välja?

Du kan läsa mer om de e-legitimationer som finns och bilda dig en uppfattning på denna sida:

Skaffa e-legitimation

Hur snabbt kan jag få en ny e-legitimation?

Det skiljer sig mycket åt beroende på vilken e-legitimation du vill ha. E-legitimationer i mobilen kan man ofta förnya samma dag medan det kan dröja någon vecka att få en ny fysisk e-legitimation.

Vad kostar en e-legitimation?

BankID och Freja eID+ kan du skaffa utan kostnad. AB Svenska Pass kostar 400 kronor, vilket är kostnaden för att beställa id-kortet från Skatteverket.

Hur skaffar jag e-leg om jag är ny i Sverige?

Det viktigaste är att du måste vara folkbokförd i Sverige. Det gäller alla tre e-legitimationer som du kan skaffa som privatperson.

Läs mer hur du gör under Skaffa e-legitimation.

Hur kan mina barn få e-legitimation?

De flesta e-legitimationer har en åldersgräns och alla kräver att du som vårdnadshavare ger ditt tillstånd.

Kontakta de som utfärdar den e-legitimation du vill skaffa åt ditt barn så visar de hur du gör för att godkänna ditt barns ansökan.

Vilka e-legitimationer finns och hur kan jag skaffa dem?

I dag finns det tre e-legitimationer för dig som privatperson att välja bland: BankID, AB Svenska Pass och Freja eID+. Dessutom finns Telias e-legitimation, som finns på marknaden men inte går att skaffa som privatperson längre.

Alla tre kräver att du är folkbokförd i Sverige och för BankID måste du dessutom vara bankkund. De flesta har en åldersgräns och alla kräver också att du har tillstånd av en vårdnadshavare om du är under 18.

Läs mer hur du gör under Skaffa e-legitimation.